Най-подходящото време за наблюдение на метеорния поток Греминиди ще бъде в нощта на 13

...
Най-подходящото време за наблюдение на метеорния поток Греминиди ще бъде в нощта на 13
Коментари Харесай

Дъжд от звезди ще падне в нощта на 13 срещу 14 декември

Най-подходящото време за наблюдаване на метеорния поток Греминиди ще бъде в нощта на 13 против 14 декември и през идната нощ.

Това сподели физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) в изявление за Агенция „ Фокус “ за настъпването на астрономическата зима и забавните феномени през зимата.

„ Максимумът на метеорния поток Греминиди тази година ще бъде на 14 декември към 14:30 ч. с интензивност към 100 метеора на час. Предвид, че за нашите географски дължини максимума се пада денем, най-подходящото време за наблюдения от България ще бъде през втората половина на нощта 13 против 14 декември и през идната нощ – на 14 против 15 декември. 

На 14 декември Слънцето ще изгрее за София в 07:49 ч. и ще залезе в 16:53 ч. На същата дата Луната ще залезе в 23:34 ч. с 44% осветлен диск – малко преди първа четвърт. Метеорният поток Геминиди се следи до 17 декември, когато Земята минава през облаци от галактически частици, отделили се от метеорита 3200 Phaethon “, добави още Маркишки. / Трафик Нюз

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР